Takács Pálma Krisztina Pszichológus

Pszichológia és Coaching

Magányosan tölti a karácsonyt?

Túlélőkészlet az ünnepekre

2016. december 25. - Takács Pálma Krisztina

lonely-christmas.jpg

A karácsonyi családi összejövetelek sokak számára konfliktusok forrásai. Aktivizálniuk kell a megküzdési képességeiket, hogy átvészeljék az ünnepeket.

Teljesen más helyzettel néz szembe az, aki magányosan tölti ezeket a napokat. Az egyedül élő egyedülállók a hétköznapok során kevésbé szembesülnek a magányosság érzésével. A karácsony az, amit a boldog családi ünnep fogalmával azonosítunk. Azt a képet kapcsoljuk ehhez az ünnepünkhöz, hogy ilyenkor a számunkra kedves, és fontos emberekkel tölthetjük az időnket, együtt a család, szeretetben, megértésben.

Tovább

Húszas évek végi krízis

Quarter life crisis

 quarterlifecrisis.jpg

A saját praxisomban a segítségért hozzám forduló klienseim jelentős hányadát a húszas éveik második felében járó nők teszik ki. A húszas évekből a harmincas évekbe tartó átmenet a felnőtté válással járó stresszel jellemezhető. Az élet több területével kapcsolatban kétségek jelennek meg.

Tovább

Nem kívánom már a szexet!

Szexuálpszichológus válaszol: Csökkent vágy

szexterapia.jpg

Tisztelt Doktornő!

A probléma  a férjem és közöttem már több éve kezdődött. Az a baj, hogy nem kívánom a szexet. A férjem úgy gondolja, hogy csak akkor szeretem igazán, ha szex is van az életünkben. Volt amikor engedtem, de borzalmas fájdalmat éreztem, abba is kellett hagyni. Mit tehetnék?

Tovább

Hogy is állunk a párválasztással manapság, csajok?

20140414mindenkinek-mast-jelent-a-szerelem.jpg
Keresem a párom. Keresem, kutatom, csak nem találom.

Pedig mindenhonnan az az információ sugárzik felém, hogy csak keresni kell, mert valahol ott van, ott él a tökéletes, a várva várt, a Nagy Ő.

Pontos elképzeléseim vannak arról, milyen is ez a tökéletes férfi, pontosan és részletesen meg tudom mondani, milyen, hogyan viselkedik, hogyan érez, gondolkodik. Hát hogyne tudnám, hiszen ő a tökéletes társam, tehát nekem mindenben meg kell, hogy feleljen.

Tovább

Mi leszel, ha nagy leszel? Ó, de hisz’ én már felnőttem!

Karrierváltás felnőtt korban!?

new-career-e1447709597915.jpg

A hivatásválasztás akár már kisgyermekkorban elkezdődhet. Ilyenkor persze nincs túl sok tudása a gyermeknek az adott munkát illetően, inkább csak egyetlen vonást ragad meg, és az alapján éli bele magát a szerepbe.
Egy teljesen átlagosnak gondolt életpálya, valahol ott kezdődik, hogy általános iskola után, középiskolát választ a 14 éves gyermek. Ekkor már sokkal több információja van, és a szülei is segítenek dönteni ebben a kérdésben.
A középiskola elvégzése után, vagy munkába áll, vagy továbbtanul a legtöbb fiatal. Ez egy újabb döntés.

Tovább

A depresszió és az élet értelme

Éld az életed és boldog leszel!

depresszio.jpg

Amikor egy pácienst depresszióval diagnosztizál egy pszichiáter, akkor minden bizonnyal súlyosabb fokú depresszióról beszélünk, amely már gyógyszeres kezelést igényel.

Ilyenkor az agyban a noradrenalin és a szerotonin termelési és feldolgozó rendszere zavart, a gyógyszer pedig ezt állítja helyre.

De depresszív állapotot átélhet bárki. Ha nagyobb veszteségek, kudarcok érik, lehangolt lesz, és vannak, akik negatív érzésekre hangoltabbak, mint mások.

Tovább

Jó éjszakát! Szép álmokat!

Mit tehetünk az álmatlanság ellen?

almatlansag.jpg

Az alvás zavaraira, az elalvási, vagy átalvási zavarokra a köznyelvben az álmatlanság kifejezést szokták használni.

Az álmatlanság lehet primer, azaz elsődleges probléma, amikor más testi vagy lelki betegség nem áll a hátterében. Ugyanakkor lehet szekunder, azaz másodlagos probléma is. Ebben az esetben az alvási gond hátterében állhat pszichés probléma, mint például hangulati zavar (stressz, szorongás, depresszió), vagy egészségi probléma is, mint amilyen például az asztma, különböző szívbetegségek, cukorbetegség, vagy a terhesség.

Az alvás különböző agyi folyamatok, és hormonok szabályozása alatt áll.

Tovább

Egyéni terápia vagy párterápia?

Merre induljunk?

parterapia.jpg

Sokakban felmerül a kérdés, hogyha valamilyen pszichológiai problémával küzdenek, de ugyanakkor a párkapcsolatukban is konfliktusokat élnek meg, vajon mi lehet a jó megoldás?

Egyénileg kérjenek segítséget egy pszichológustól, vagy inkább párterápiába fogjanak közösen?

A válasz egyszerre nagyon bonyolult, és nagyon egyszerű.

Kezdjük a bonyolult résszel :- )

Tovább